Byhaver og parker i Malaga

Malaga – hovedbyen af den spanske solkyst – er en populær destination for weekendrejsende der ønsker en storbyferie i afslappet atmosfære med mulighed for lidt natteliv. Og mange har nok også gjort et kort ophold i byen på deres vej til/fra solkystens strandparadiser.

For den byhaveinteresserede turist er der bestemt også interessante ting at se og opleve. Malaga har flere store og små parker liggende midt i byen. Og tager man en gåtur i boligområderne lige udenfor selve centrummet, kan man finde flere spændende byhaver.

Byhaver

Huerto el Caminito

El Caminito er en byhave og et socialt rum, der ejes af kommunen, men styres af en lokal forening gennem åbne forsamlinger. Udover at dyrke haver, er formålet bl.a. at øge bevidstheden om miljøet, eksperimentere med midlertidig brug af ubrugt/forladt byrum, samt arbejde med borgerinddragelse og lokalsamfundsudvikling. Alle er velkomne til at deltage forsamlingerne og være med i haverne.


El Vergel de Málaga

En lokal “nabohave” med individuelle havelod og nogle fællesbede, samt et hyggeområde i skyggen under træerne hvor man kan sidde og sludre sammen med naboerne.


Jardín Ecológico Carril de Gamarra / Jardín de Bailén

Jardin de Gamarra er en samling af byhaver, fællesarealer og værksteder. Grunden og bygningerne er ejet af kommunen, men aktiviteterne koordineres af en forening. Haverne dyrkes økologisk og der er fokus på optimering af vandforbrug. Fællesarealerne er åbne for alle, og naboerne og klubber i området er inviteret til at bruge faciliteterne. Foreningen arrangerer undervisning i økologi, og tilbyder også praktikpladser for socialt udsatte unge.

Parker

Jardín Botánico Histórico La Concepción

La Concepción er en gammel landskabshave, der så senere har udviklet sig til en botanisk have. Den oprindelig haves historie går tilbage i 1855, som privat rekreative ejendom – med lidt skiftende ejere – indtil haven i 1990 blev offentlig ejendom og kom under kommunal styring. Arbejdet for at skabe et decideret botanisk have begyndte i 1997, og i dag er haven en smuk kombination af det historiske og det nye.  


Jardines Picasso

En lille park med kæmpe ficustræer, hvor man med fordel kan tage en lille grønne pause hvis man er i området. Et godt eksempel hvordan man kan indrette små parker, som føles større end de er – dog kræver det jo at man lige har nogle kæmpetræet stående :-)

  • Av. de Andalucía 15, 29002 Málaga

Jardines de Pedro Luis Alonso

En rosenhave med roser fra hele verden. Desuden flot havearkitektur med hække, appelsintræer og vand.

  • Calle Roma 1, 29016 Málaga

Jardines de Puerta Oscura

En vertikal park med terrasser, promenader og små pavilloner. Imponerende byggeværk og frodig beplantning, og med en flot udsigt over byen og havnen.

  • Jardines de Puerta Oscura, 29016 Málaga

Parque de Málaga / Parque de la Alameda

Malagas centrale park – splittet i to separate dele af en gennemgående vej. Anlægget blev åbnet 1897, og udover at være en flot og frodig park, er den også en botanisk samling med masser af spændende planter.

  • Paseo del Parque, 29015 Málaga

Andet spændende grønt

Grønne vægge ved havnepromenaden

Langs havnen er der flere spændende grønne anlæg, og det gælder om at kigge både op og ned for at få øje på dem. Grønne vægge, taghaver, urtebede…

  • Paseo de los Curas / Paseo de la Farola, Málaga

Løvtag langs Paseo Reding

500 meter lang grøn “tunnel”, et fuldstændig tæt løvtag oven på fortovet. Spændende og nærmest uvirkelig oplevelse at gå i gennem.

  • Paseo Reding, Málaga

Grøn væg ved Tetuán broen

En grøn væg konstrueret af masser af altankasser, der er fastgjort i gelænderen i broens sydlige side. I kasserne er der plantet forskellige slags stenurt.

  • Puente de Tetuán, Málaga

El Corte Inglés taghave

En tagterrasse med forskellige beplantninger, inklusiv forholdsvis store palmer. Udover at se på det grønne på taget, er der jo også fin udsigt over byen.

  • El Corte Inglés – Gourmet Experience, Av. de Andalucía, 4, 6, 29007 Málaga