Hjemmekompostering – intro til projektet

Kan man kompostere sit grønne affald hjemme? Måske endda inde i stuen?

Jeg tror de fleste bymennesker med grønne fingre kender til problemet: du slæber massevis sphagnumbaseret “blomstermuld” og kunstgødning hjem fra supermarkedet – mens din skraldespand samtidig bugner af organisk affald, der kunne ved kompostering omdannes til den lækreste næringsrig muld.

Er der tale om haveaffald, så formoder jeg at alle landets kommuner tilbyder en eller anden fællesordning for kompostering. Men er det grønt køkkenaffald, så kommer det an på hvilken kommune du bor i.

Fx i København (hvor jeg bor henne) ender køkkenaffaldet desværre sine dage i forbrændingsanlægget, sammen med al anden form for dagrenovation. Noget der er ufornuftigt på flere måder: udover at være spild af gode resurser og skabe unødig transport, så indeholder grønt affald ofte meget vand og er derfor ikke særlig egnet til forbrænding (da forbrændingsprocessen tager mere energi end det giver).

Og det var med disse ting i tankerne jeg besluttede at jeg vil prøve finde en måde at kompostere mit grønne affald hjemme – og måske endda indendørs, hvis det kan lader sig at gøre uden sundhedsrisiko …og uden lugtgener, da en mislykket kompost kan stinke afsindig forfærdeligt.

Jeg havde i forvejen noget erfaring med almindelige kompostbeholdere og -bunker for haveaffald, samt med fælles varmekomposter og kompostmaskiner i boligkomplekse. Men der ligger nogle andre udfordringer i at kompostere ganske små mængder ad gangen.

Forsøget startede jeg sidste sommer (2010). Allerførst prøvede jeg simpel overfladekompostering i vores plantekummer på altanen. Det krævede at man var ret omhyggelig med at vælge hvilken affald der kunne bruges, og at det så skulle det klippes/hakkes i småstykker.

Noget der var ret besværligt – men udover det, så fungerede det faktisk overraskende godt. Der blev dannet en beskyttende skorpe øverst, og under det et lag rigtig god kompostjord. Dog løb jeg ret hurtigt tør for plads, og så kunne der jo af gode grunde ikke komposteres mere.

Det næste fase var så at jeg skaffede nogle “klodskasser”, som kunne stables i hjørnet af altanen. Jeg brugte med vilje åbne beholdere, da høj vandmængde er ofte et problem med kompostering af køkkenaffald, og jeg håbede at noget af fugtigheden ville så fordampe. Udover det grønne affald, kom jeg også lille smule jord i.

Det virkede både godt og skidt. Fugtigheden kunne nedbringes forholdsvis nemt ved at flytte en for våd kasse øverst på stakken, men de åbne kasser betød også at fluerne havde uhindret adgang. Fluerne var egentlig ikke nogen alvorlig problem, men irriterende nok for at jeg skulle begynde overveje en anden løsning. Og specielt i løbet af vinteren, hvor kompostkasserne blev fyldt med sne, og så skiftevis frøs til og tøede op, og indholdet begyndte at blive lidt for klasket, indså jeg at det var slut.

Vinteren brugte jeg til at samle mere viden om kompostering, og ferielæsningen på vinterferien blev så også nogle kompostbøger.

Her i år (2011) har jeg så kørt forsøg med kasser med låg. Størrelsen er 40 x 30 x 19 cm (altså plads til ca 20 liter kompost), og har så tre af dem. Den ene – hvor jeg fylder nyt materiale i – står under køkkenvasken. Mens de to andre står i øjeblikket ude på altanen (men stod inde i stuen først på året).

Nu har jeg jo haft de nye kasser allerede flere måneder, så jeg har nået at gøre nogle erfaringer. I starten var det lidt tilfældigt flytteri fra gamle kasser til de nye, og at blande forskellige ting i og sammen. Men efterhånden er der så kommet mere system i det, og jeg vil så fremover prøve at notere ned, hvad der sker med kasserne.