Ken Thompson: Kompost – den naturlige måde at gøde din have.

Ken Thompson: Kompost

Ken Thompson: Kompost – den naturlige måde at gøde din have. Nyt Nordisk Forlag, 2007. (Originaltitel: Compost).

Af og til møder man bøger man bliver både irriteret og begejstret over – denne er en af dem. Dog helt klart med hovedvægt på det sidste, nemlig begejstringen. Det irriterende element er blot layoutet, som med sit skiftende tekststørrelse virker børnebogsagtigt, og så forstyrrende at jeg følte flere gange decideret generet af det under læsningen.

Historien fik sin begyndelse i Helsinki, hvor jeg fandt den finske udgave af bogen hos en boghandler, og blev straks fanget af dens simple og ligetil måde at behandle emnet. Hvorfor gøre tingene mere besværlige end de behøver at være, da kompostering jo i bund og grund er en ganske simpel proces!

Senere, denne gang hjemme i København, fik jeg øje på den danske udgave af bogen på biblioteket, og lånte den straks med hjem. Hvorfor? Fordi nogle gange “genlæser” jeg en bog, jeg er specielt glad for, i en anden sprogversion, da det giver en slags ny og frisk læseoplevelse på en allerede læst bog.

Bogen starter med at give en indledning i kompostforståelsen. Hvad er en kompost egentlig, hvorfor skal man overhovedet bruge tid på at lave sådan en, og hvad er de grundlæggende processer i komposteringsprocessen.

Dernæst kigges der på selve fremstillingen af komposten. Hvilken problemer der typisk er tilknyttet, og hvordan de løses. “Kompost for realister”, som det så flot er formuleret.

Der er gennemgang af forskellige kompostbeholdertyper, og hvordan man nemt selv kan bygge sådan en. Brugen af den færdige og halvfærdige kompost. Og hvordan man ellers kan genbruge sit haveaffald, hvis man ikke har plads til en kompostbunke eller -beholder.

Inspirerende og lærerigt læsning. Jeg vil anbefale bogen som en starterbog for den kompostinteresserede – eller måske endda den eneste kompostbog der behøves, hvis man ikke har behov for at dykke dybere ind i komposteringsprocessens detaljer.

Og lad dig endelig ikke blive afskrækket af de nævnte problemelementer med layoutet. Det er bare mig, der alt for nemt bliver forstyrret af den slags. Arghh!