Finsk påskegræs

Påskegræs

Dyrkning af “påskegræs” indendørs i vindueskarmen er en populær påsketradition i Finland, hvor der i hvert fald i de nordlige dele af landet stadig er sne ved påsketiden.

Det spirende græs symboliserer forårets kommen eller opstandelsen – lidt afhængig om det er hedensk eller kristen symbolik man putter i det. I praksis er det nok mest bare glæden til at se noget spire og vokse, der driver værket. Og pasning af græsset giver børnene beskæftigelse og ansvar mens man venter på foråret.

Man bruger typisk rajgræs (Lolium sp.) som er en planteslægt af hurtigvoksende græsser, og man kan købe frø i passende små portionsposer stort set i hver dagligvarebutik i Finland når påsketiden nærmer sig.

Her i Danmark er det ikke altid helt ligetil at finde hverken de rigtige rajgræsfrø eller få dem kun i små mængder. I stedet må man så prøve sig frem med forskellige frøblandinger for græsplæner, som i øvrigt i de fleste tilfælde også indeholder en del rajgræsfrø.

  1. Fyld lidt muld i en bakke eller potte, og vand det grundigt. Drys derefter græsfrøene oven på, og præs dem forsigtigt ned så alle frøene er i direkte kontakt med den fugtige jord. Stil i vindueskarmen eller andet sted hvor der er lyst og lunt.
  2. Efter ca en uges tid begynder de første frø at spire, og efter et par uger skulle alle være i god vækst. Husk at vande en gang i mellem!
  3. Vent indtil græsset er blevet ca 8-10 høj, og klip det så til det halve (altså til ca 4-5 cm høj). Derefter klip og trim græsset løbende, så det bliver tæt og kraftig.
  4. Pynt græsset med påskepynt.

Husk at man skal gå i gang i god tid før påske. Det tager 2-3 uger fra frø til pænt tæt græs – afhængig af græsart, samt pasning og lysforhold.

At købe en pakke græsplænefrø på 1 kg er dog selvfølgeligt lidt af et overkill når man kun skal bruge et par gram. Kan man ikke selv bruge resten af frøene til noget, kan man jo give dem til venner og bekendte. Eller måske allerede fra starten af tænke det som et fælleskøb og et fællesprojekt.

Nysået påskegræs og hjemmelavet påskepynt på den bemandede legeplads i Nørrebroparken i København

Påskegræsdyrkning er også en god aktivitet for børnehaver og legepladser. Noget man kan lave både sammen i grupper eller hver for sig derhjemme.

Under coronapandemien, hvor det ikke er muligt at være sammen fysisk, har fx den bemandede legeplads i Nørrebroparken i København lavet små pakker med græsfrø og gør-det-selv påskepynt, som børnefamilier kan hente med hjem. Bagefter bliver billeder af børnenes påskegræs og pyntekreationer udstillet på legepladsen.

Udover rajgræs og andre typer af plænegræs, kan man jo også prøve forskellige kornarter, som giver en mere kraftig og mere grov vækst. Fx rugkærner kan købe i de fleste supermarkeder. Husk dog at tjekke at det er hele og ubehandlede – det er nemlig ofte afskallede eller forarbejdede på en eller anden måde.

Indholdet ikke tilgængelig.
Accepter venligst cookies ved at trykker på Accepter i det lille banner