Byhaver i Barcelona

De fleste kender nok Barcelona mest som en party- eller kulturdestionation, men byen har også meget at tilbyde for folk med interesse for byhaver og andet bygrønt. Nogle af haverne er forholdsvis nemt tilgængelige, mens andre kan kræve lidt detektivarbejde for at finde frem til, eller kan måske kun besøges efter aftale. Og ligesom i andre dynamiske urbane miljøer, så er en stor del byhaverne midlertidige “guerilla haver” på tomme pletter i parker eller tomme byggegrunde, og så flyttes eller forlades når byudviklingen presser på.

Barcelona kommune har dog en klar grøn profil, og ser det grønne også som en del af den sociale indsats, fx nyttehaver for seniorborgere. Havearbejde skaber glæde og nye venskaber, men det er jo ikke alle der mulighed for – eller kræfter til – at tage turen ud på landet.

Haveoversigten her er langt fra fyldestgørende, og fokuser også mest på byhaver og andre grønne oplevelser som ligger i de centrale dele af byen – altså noget som en travl turist nemt kan besøge mellem shoppingture og jagten efter seværdighederne ;-)

 

Byhaver

Byhaver findes i mange forskellige former og størrelser – og med mange forskellige formål. Fælles for dem er ønsket om at dyrke i byen, og at gøre det sammen med andre. Mange byhaver har tillige andre relaterede formål, som fx at skabe mere social samvær mellem beboerne i området, eller at fremme den generelle bæredygtige tankegang i byen.

Jardí Comestible
Jardí Comestible

Jardí Comestible – der i al simpelhed egentlig bare betyder ”spiselig have” på katalansk – ligger ved plaça de les Glòries, tæt ved den høje cigarformede bygning Torre Agbar, som er synlig over det meste af byen. Haven fremstår som en fascinerende kombination af anarki og organisering – og lidt afhængig af hvilken vinkel man ser haven fra, ligner den enten en smuk køkkenhave eller en losseplads. Forklaringen ligger så nok i det, at haveprojektet faktisk har et slags dobbeltformål, hvor man udover økologisk dyrkning også vil fremme kreativ genbrug. Havelodderne dyrkes af både enkelte borgere og grupper. Der holdes workshops og fælles arbejdsdage, hvor emnerne også kan handle bæredygtighed i lokalsamfundet mere generelt.

 

Hort Urbà Sagrada Família
Hort Urbà Sagrada Família

Hort Urbà Sagrada Família tilbyder nyttehaver for byens pensionister. Haven har totalareal på 1600 m2, med 20 havelodder på 40 m2 hver. Havedyrkerne har adgang til handicaptoilet og opbevaring af redskaber, samt område med borde og bænke. Haven styres af kommunens Have og Park afdeling.

 

L´Hortet del Forat
L`Hortet del Forat

L`Hortet del Forat en succeshistorie der startede som “guerilla gardening” med de lokale beboere i område, og endte som en af byens pæneste byhaver, og hvor kommunen også hjælper til. “Pænhed” er selvfølgeligt et subjektiv begræb – og jeg er ret sikker på at nogle urbangardening-entusiaster vil opleve denne byhave værende lidt for skolehaveagtig (altså mere demo og styring end individuel havedyrkning) – men pointen er, at hvis man vil ha’ grå kommunale forvaltninger til at sige ja til en byhave midt i bycentrummet, så er det sådan noget man skal vise frem ;-) Haven tilbyder mange aktiviteter for børn og voksne, arrangerer workshops og en vigtig del af lokalsamfundet.

 

Hort Urbà de Sant Pau del Camp
Hort Urbà de Sant Pau del Camp

Hort Urbà de Sant Pau del Camp tilbyder nyttehaver for pensionister. Haven har totalareal på 700 m2, med 9 havelodder. Haven er lukket (dsv eventuel besøg skal aftales), men den ligger nede i terrænet og kan med fordel observeres oppefra.

 

Hort de la Font Trobada
Hort de la Font Trobada

Hort de la Font Trobada er en haveforeningen med 110 havelodder, som dyrkes af både private og grupper. Udover havedyrkning er formålet skabe mere social samvær i bydelen, og lokale beboere inviteres til at lave forskellige møder og aktiviteter ved haveområdet.

 • www.facebook.com/fonttrobada
 • Adresse: Terrænet ved gangstien mellem Passeig del l’Exposició og Avinguda Miramar
  Bydel: Sants-Montjuïc / El Poble-sec

 

Solar de la Puri
Solar de la Puri

Solar de la Puri er en forfalden bygning/byggerund med en “guerilla garden” lavet af besættere og lokale aktivister.

 • Adresse: Carrer de Puríssima Concepció, 28
  Bydel: Sants-Montjuïc / El Poble-sec

 

Hort Urbà Comunitari Font de la Guatlla
Hort Urbà Comunitari Font de la Guatlla

Hort Urbà Comunitari Font de la Guatlla er en byhave etableret i forbindelse med bydelens fællesaktiviteter, hvor parkområdet ved siden af også blev indrettet og plantet til. Haven har areal på ca 1000 m2, med havelodder, komposteringsområde, regnvandsindsamling samt arealer med urter og dufteplanter. Udover selve havedyrkning, er formålet at skabe netværk mellem menneskerne – unge som gamle – og hvor der også er plads til socialt udsatte. Målet er også formidle økonomisk, økologisk og social bæredygtighed.

 

L'Hort de les Cases
L’Hort de les Cases

L’Hort de les Cases en nyttehave liggende tæt ved Vallcarca metrostationen. Indhegnet og lukket område. Haven styres af den sociale organisation Centre Heura.

 

Andet spændende grønt

Udover deciderede byhaver tilbyder Barcelona også en del andet spændende grønt, som den urbane gartner med fordel kan besøge og blive inspireret af.

Jardí Botànic Històric
Jardí Botànic Històric

Jardí Botànic Històric – historisk botanisk have – blev er anlagt i et gammelt stenbrud i 1930 (åbnede for publikum 1941), men har så i mellemtiden haft en længere lukkeperiode (1986-2003) pga noget byggearbejde der skabte ustabilitet i den meget kuperede terræn. Hvilket så førte til anlæggelsen af en hel ny botanisk have et andet sted, og denne gamle fik så betegnelsen “historisk botanisk have”.
For en botanisk have er anlægget ret lille, så også den travle og stressede turist kan nå besøge haven, og bagefter stå med den dejlige følelse af at man fik set det hele, og måske ovenikøbet nåede at sidde lidt bænken og nyde stilheden i det grønne.
For den urbane gartner tilbyder stedet flere spændende ting: “Den katalanske køkkenhave” er et køkkenhaveområde med både gamle lokale grøntsagsvarianter og de lidt mere eksotiske af slagsen. Man kan også se kompostering, vandingsanlæg og mobile højbede. Der er et insekthotel for bier og hvepse, og en urtehave med medicinplanter. Og der er en sansehave for blinde – med urter i højbede man kan føle og dufte til, og som er udstyret med beskrivelser på blindeskrift.

 

Jardí Tarradellas
Jardí Tarradellas

Jardí Terradellas er en imponerende vertikal have – eller måske rettere sagt bynatur-anlæg, da det er den vilde natur og dyrelivet der er i fokus. Nedenfor står der et teleskop, og en oversigt over nogle af de fugle og flagermus man kan prøve at kigge efter.

 

Jardins de la Universitat de Barcelona
Jardins de la Universitat de Barcelona

Jardins de la Universitat de Barcelona er flere haver og gårdhaver ved Barcelona Universitet. Et eksempel hvordan man kan kombinere pyntehaver, botaniske samlinger og bynatur – samt hvordan man holder en gårdhave fri af rotter med katte!

 

Restaurant Red Fish
Restaurant Red Fish

Restaurant Red Fish er en særpræget bygning med et avanceret grønt tag med sukkulenter, samt grønne vægge med forskellige hældninger.

 • www.redfishbcn.com
 • Adresse: Carrer de la Marina ved stranden
  Bydel: Sant Martí / La Vila Olímpica del Poblenou

 

Et par links

På nettet kan man nemt finde masser af info om det grønne i Barcelona. Men her dog et par nyttige link til at starte med:

 

En stor del af det grønne i Barcelona ligger skjult oppe på tagene eller i baggårdene. Her er det udsigten fra vores hotels (Hotel Axel) tagterrasse over nogle af byens utallige taghaver.