Havekasse af pallerammer

Pallerammer er en forholdsvis billig og nem måde at bygge en havekasse. I princippet kan rammerne sættes direkte på jorden, men bygger man over på en palle, så kan kassen flyttes hvis der bliver behov for det. Og på trods man måske her og nu tænker at kassen skal blive på sin plads til al evighed, så kan der altid opstå situationen hvor det er smart med mobilitet.

Har man planer om at placere kassen i det fælles rum – i gaden eller i fællesgården – er det ofte meget nemmere at få lov til det, hvis der er tale om en løsning, der er muligt at flytte.

Der er også tilfælde, hvor man bevidst ønsker at undgå jordkontakten (fx ved forurenet jord/underlag) hvor det også er godt løfte sin have oppe på en palle.

Når man bygger havekassen, kan det godt betale sig at gøre arbejdet ordentlig fra starten. En dårligt lavet pallerammekasse kan falde sammen allerede efter et par år, mens en ordentligt konstrueret kasse kan holde ti år eller mere.

Havekasse tværsnit
Se 3D model på Sketchfab: www.skfb.ly/E8uU

1. Palle
Brug kun paller af god kvalitet – snyder du her, risikerer at og pallen bryder sammen, så er din fine nye pallehave ødelagt. Vær opmærksom på at af til bruges der dele i paller der er lavet af spånplader som kan smuldre væk når de står i fugtige omgivelser.

2. Pallerammer
Det er smart at behandle dem men linolie, så holder de meget længere.

3. Foring
Foring har flere funktioner: den holder jorden inde i kassen, den holder kassen sammen og – ikke mindst – den beskytter rammerne (træet) mod fugt. Brug kraftig plastik eller bassinfolie. Husk at lave drænhuller!

4. Drænlag
Kan eventuelt undlades, men husk at sørge for at drænhullerne ikke bliver tilstoppet af jord! Faktisk skal man også passe på at der ikke bliver for meget dræn, da det kan medføre at jorden tørrer ud.

5. Jord
Brug havejord (ikke pottemuld eller sphagnum). Ibland eventuelt kompost, eller lidt sand hvis jorden er meget leret.

havekasse02
Der er delte meninger om hvor smukke pallerammekasser er – så er udseendet et problem, kan du jo male dem :-)